Att torka mat

Fröskörd

Att torka olika livsmedel är ett enkelt och bra sätt att få dessa att hålla länge. Ser man till att ha bra råvaror att torka och om man sedan förvarar dem mörkt och svalt så håller de minst ett år, ofta flera år. Hållbarheten beror självklart även på livsmedlet i sig, torkar man kött med en högre fetthalt i, så som nöt eller fläsk, så håller det sämre än till exempel älg eller hjort som är väldigt magert. Detta för att fettet härsknar. Något man också bör ha i minnet är att c-, a- och e-vitamin inte klarar av torkprocessen utan tyvärr går förlorade.

Man förvarar sina torkade produkter i slutna papperspåsar, tygpåsar eller mörka glasburkar. Genomskinliga glasburkar fungerar också men dessa bör förvaras mörkt. Se till att skriva på vad det är i behållaren, det är allt för lätt att glömma när ett eller ett par år har gått!

 

Torka örter, bönor, fröer och svamp

Torkad svamp

Lättast att torka är örter, fröer, nötter och svamp, då räcker lite snöre och tidningspapper som material. Frukt, grönsaker och bär innehåller generellt mer vatten och går förvisso att torka i ett mörkt, välventilerat rum men de flesta föredrar att torka dessa antingen i ugn eller en torkapparat för att snabba på processen. Man torkar på max 50 grader, örter torkas i max 35 grader, och det är viktigt att det finns en bra luftgenomströmning där man torkar så att fukten transporteras bort. Därför är en varmluftsugn att föredra framför en ”vanlig” ugn när man ska torka, man kan effektivisera genom att ha många plåtar inne samtidigt och luften rör sig ändå bra. Man bör även låta ungsluckan stå lite öppen så att luften kan cirkulera ordentligt.

Lin på tork

Torkar man brännässlor, dillkronor, lin eller andra örter så är det lättast att bunta ihop dem i lösa buketter som man sedan låter hänga torrt, luftigt och mörkt någon vecka. Bladen ska lätt kunna smulas sönder när de är klara. Lin och annat där fröerna är det man är ute efter torkar man i hela plantor, exklusive rötterna. Detta för att alla fröer på samma planta inte mognar samtidigt och på detta sätt låter man de sista fröerna mogna under torkprocessen. Är fröerna väldigt mogna så kan det vara bra att ha ett papper under då fröerna kan släppa. Hasselnötter och dylikt låter du bara torka på ett tidningspapper i sina skal, då bevarar de sina näringsämnen bäst. Se till att plocka fullmogna exemplar av nötter.

Bönor låter du torka på plantan så länge som möjligt tills skidorna är torra och läderartade. Plocka in dem en torr, solig dag och låt skidorna ligga och torka till ordentligt på tidningspapper innan dess att du sprättar upp dem och för över bönorna till behållaren.

 

Torka frukt, grönsaker och rotsaker

Frukt och grönsaker skivas tunt innan man torkar dem, äpplen kärnar du ur och skär bort ändarna på innan du skivar dem. Eftersom skalet håller fukten inne i fruktköttet brukar ändbitarna inte bli särskilt bra utan tenderar till att kunna mögla. Skivorna bör vara 2-4 mm breda (en mandolin är ett väldigt bra redskap att ha till hands!) och man skivar mot fibrerna, d.v.s. en morot skivar du till slantar inte längst med morotens längd. I ugn eller torkapparat på 50 grader så tar det ca 8-12 timmar att torka de flesta frukter och grönsaker. När de är klara känns de läderartade och torra. Vill man torka större mängder går det att torka på trådar som man spänner upp i taket. Tänk då på att skivorna gärna får vara lite tunnare och höj gärna upp värmen i rummet de första dagarna. Trä med en synål på det du ska torka på tråden och spänn upp hårt i taket. Sära på varje skiva så de inte nuddar varandra. Äpplen och liknande frukter blir snabbt bruna om man torkar i rumstemperatur men det påverkar inte smak eller näringsinnehållet. På detta vis tar det ca en vecka att torka grönsaker och frukt.

Äpplen i torkmaskin

Grövre rotsaker som potatis och kålrot behöver förvällas innan den kan torkas. Koka upp skivorna i några minuter i lättsaltat vatten och låt dem torka upp ordentligt innan du lägger dem i torken eller ugnen.

 

Torka bär

Torkat

Bär torkas gärna i rumstemperatur utspridda på ett papper någon dag innan de åker in i torkapparaten eller ugnen. Detta för att undvika att de ska börja tillagas och mosa sig. Rör runt bären med jämna mellanrum och räkna med 12-24 timmar för att de ska torka ordentligt, ibland ännu längre beroende på bär. Vissa bär, så som krusbär eller andra bär med hårdare skal, kan man punktera på ett par ställen med en nål eller skära av kanterna på för att underlätta att vätskan ska avdunsta. Torkar man dem i rumstemperatur så är det bäst att torka på ollor, brickor med nätbotten, och att man rör runt bland bären regelbundet samt ser till att de ligger ordentligt utspridda på brickan. Det tar minst en vecka för de flesta bär att torka.

 

Torka kött

Kött kan man torka i strimlor i en torkapparat, på plåtar går det lite sämre eftersom det är mycket fukt som ska ut och risken är att köttet istället tillagas men det bästa sättet att torka kött på är i en torkställning utomhus sen höst eller tidig vår, bäst är att torka kött i februari-mars när det fortfarande är minusgrader på nätterna. Då saltar man först in köttet, helst magert kött så som älg, hjort, ren eller dylikt. Man tar ca 10 liter vatten och rör ut 1 kg grovsalt i detta. Lägg i köttet, helst små stekar eller köttstycken från exempelvis bogbladen. Tar man för tunna köttstycken så riskerar det att bli för salt, skivor på 4-5 cm är för tunt. Låt ligga i saltlagen i ca 36 h. Undvik salt som innehåller jod eftersom det kan ge köttet en liten bismak. Häng sedan upp köttet med snören i en bur gjord av myggnät och ställ utomhus, på en lagom höjd för att undvika att nyfikna djur ska vilja ta sig en titt på det hela. Nätet håller flugor och fåglar borta.

Sen kan man givetvis även torka färdiga rätter, en klassiker bland vandrare är att göra en fettsnål köttfärssås som man sedan torkar utsmetad på ett bakplåtspapper i ugnen ett dygn eller mer på 50-65 grader.

Att ta tillvara på mat

Det viktigaste när det kommer till överlevnad är vatten, mat och skydd. Beroende på omständigheterna så kan ju prioriteringsordningen ändras men inom en relativt snar tidsram kommer man vara i behov av dessa tre. Jag tänkte gå in lite på mat-biten och hur man själv kan förbereda så man har mat hemma för mer än ett par dagar framöver.

För att olika råvaror ska behålla sin näring och inte ruttna/mögla bort så behöver man behandla dem på något sätt. Man kan syra grönsaker, lägga in dem i olika sorters lag, koka sylt på frukt och bär, salta in kött och fisk, torka kött, frukt och grönsaker och man kan röka kött och fisk. Alla dessa metoder har som syfte att konservera maten så att den hålls ätlig länge utan att man ska behöva ha tillgång till kylskåp eller frys.

Torkad och konserverad mat

Det finns olika för- och nackdelar för varje sätt. Syrade och inlagda grönsaker samt sylt bör förvaras i tunga glasburkar för att kunna konserveras ordentligt. Å andra sidan är näringsinnehållet i syrade grönsaker fantastiskt och många vitaminer håller sig fint i denna form. Saltar man in kött och fisk gör man det oftast i stora tunnor som inte är så smidiga att förflytta. Saltad och torkat kött var dock vad man levde på förr under större delen av året, just för hållbarhetens skull. Torkade råvaror behöver förvaras relativt torrt för att inte bli dåligt. Däremot krävs väldigt lite energi för att torka och livsmedlet är sedan lätt och näringsrikt. Rökt kött håller sig bättre mot fukt men att röka hemma kräver en del utrustning som tenderar till att kosta en slant. Sen lämpar sig givetvis olika livsmedel bättre eller sämre för de olika metoderna.

Man kan även halka in på drycker och olika sätt att konservera dem. Anledningen till att det förr dracks mest öl och vin var för att de var processade så att de innehöll alkohol och tack vare den så överlevde inte bakterier i drycken. Vatten var inte att lita på, varken i städerna eller på landet då man inte hade samma kontroll av brunnarna som i dagens säkerhetsfixerade samhälle.

Jag kommer gå in mer på de olika konserveringsmetoderna framöver och hoppas på att kunna skapa en liten smidig guide till dessa så alla kan börja lagra allt som finns så lättillgängligt där ute men som tyvärr allt för ofta bara ruttnar bort!

Det ska va’ husvagn…

Moby1 XTR Trailer är den ultimata äventyrshusvagnen som får det att vattnas i munnen på många överlevare. Varje vagn är handgjord och använder kvalitetsdelar rakt igenom. Den innehåller i grundutförande 3 sovplatser, som med tillvalstilbehör snabbt utökas till 7 personer.

Moby1 XTR innehåller allt du behöver för att hålla dig offgrid i långa perioder, och den är byggd för att kunna ta sig fram i all möjlig eländig terräng. Det finns mängder av tillval till vagnen, bland annat varmvattenberedare, gasoluppvärmning, solpaneler, utomhusdusch, toalett, generator och mycket mer.

Det finns även versioner av vagnen som är gjorda för att dras av motorcyklar.

Läs mer på deras hemsida: Moby1 XTR Trailer

moby1-xtr1

moby1-xtr-trailer-2

moby1-xtr-trailer-3

Couchbunker – vapenskåp i soffan

Som vi vet gillar ju många amerikanare vapen, och ännu fler gillar att slöa i soffan framför tvn, så varför inte kombinera dessa två göromål? Det kanske var så företaget Bedbunker resonerade när dom utvecklade Couch Bunker, som är en kombinerad soffa och vapenskåp.

Dessutom är det ju, till Bedbunkers försvar, ganska troligt att det är just i soffan eller sängen man befinner sig när man råkar ut för inbrott eller heminvasion (hm), så det är egentligen en ganska fiffig lösning.

CouchBunker-1

CouchBunker-2

CouchBunker-3

CouchBunker-4

 

 

Couch Bunker rymmer inte mindre än 30 bössor, och som grädde på moset kan man få soffkuddarna skottsäkra (de klarar en Magnum 44 utan problem). Du kan med andra ord använda kuddarna som sköld när helvetet bryter lös, hur grymt som helst! Det enda negativa med soffan är priset, från $6000 och uppåt. De verkar dessvärre inte skicka till Sverige heller, så det kanske är något för en svensk entrepenör att fixa, och samtidigt klassa den för svenska förhållanden? Läs med på Bedgunsafe.com

 

Ölkoncentrat för öl ute i det vilda

Att släpa runt på öl är inte speciellt smidigt. Visst vore det grymt om man kunde ha små påsar med koncentrat, i stil med té?

Pat’s Backcountry Beverages har uppfunnit just detta!

Istället för att dra runt på ett sexpack (eller två) så packar du endast ner en flaska (eller kolsyrare) och ett antal påsar/flaskor med koncentrat. Varje påse/flaska räcker till 50 cl som innehåller allt en 5-procentig öl ska innehålla.

olkoncentrat-pats-backcountry-beverages

 


 

Via HiConsumption

Jeep Mighty FC

Att välja ett BOV (Bug Out Vehicle) är inte det lättaste. Det finns otaliga krav och otroligt många att välja på. Vi har nämnt lite om motorcyklar (enligt FCR så är en ny version på g), cyklar och trailers. Ja, lite andra fordon har också skrivits om.

Men än så länge har vi inte stött på något fordon som ser mer genomtänkt ut för just ett Bug Out Scenario än Jeep Mighty FC. Mighty FC är dock tyvärr bara är en prototyp än så länge, men vi håller tummarna. Kolla videon längst ner och njut!

jeep-mighty-fc-2jeep-mighty-fc jeep-mighty-fc-4 jeep-mighty-fc-3

 

 

Via BlessThisStuff

Zombiespel

Vad kan man göra för att förbereda sig inför den kommande zombieinvasionen?

Självklart kan man läsa böcker och titta på dokumentärer (såsom Zombieland och The Walking Dead), men jag tycker nog att spel ger en bättre inlevelse.

När det gäller just zombiespel så är utbudet inte så enormt som man kanske skulle önska. Left 4 Dead 2 är en lite gammal favorit. Ett spel jag hoppas ska vi en favorit inom en snar framtid är DayZ (standalone) (är man nyfiken så kan man läsa om utvecklingen på deras devblog).

Men.. vad fick oss in på spelspåret? Jag stötte på the Damascus FX1 FlexForce hard shell crowd control system på HiConsumption. Alla som spelat Left 4 Dead 2 kommer genast känna igen den och återuppleva många gamla goda minnen.

Cykel för jakt och fiske

När bensinpriset ökar eller när man helt enkelt vill lämna ett mindre avtryck i naturen så bör man kanske ta sig en titt på en ny cykel från QBP: Cogburn Outdoors. I september kommer de (i USA) ut med en sk fatbike (kan vi döpa den till tjockcykel på svenska?). Namnet refererar till däcken som har större dimension än vanliga cyklar.

Tanken med denna cykel är att du ska kunna ta dig djupt in i skogen utan att behöva gå och utan att lämna avtrycket som en fyrhjuling skulle göra. Ditt fordon låter då otroligt mycket mindre och skrämmer bort färre djur/fiskar, vilket bara kan ses som fördelaktigt.

Prislappen hamnar runt 14 000 kr i staterna.

cogburn-1cogburn-2

 

 

Via GearJunkie

Taklampor utan el

Alfredo Mosers ville ha ljus även när det var strömavbrott. Nu kanske det är vanligare med strömavbrott i Brasilien, men det sker även i vårt avlånga land (kan undertecknad bekräfta). Det är säkert även vanligare med byggnader utan fönster i samma utsträckning som vi är vana vid och frågan är hur effektivt lösningen de hittat skulle vara här i norden. Vi behöver ljus (inomhus) på vintern och tyvärr har vi alldeles för ofta snö på taken under denna tid.

Men det är ändå en intressant lösning han har kommit på.

 

Vapen med hajtänder

Har du någonsin fantiserat om att tillverka (och använda) ett vapen med hajtänder?

Då är du, konstigt nog, inte ensam om detta! Tydligen finns det minst en person som också tänkt denna tanke. Dane i San Clemente (USA) gick steget längre och började tillverka dessa för att sen sälja dem.

hajtander-1

Inte nog med att de ser asgrymma ut, känslan av att hålla i ett vapen med HAJTÄNDER måste luta åt det väldigt trevliga hållet!

hajtander-2

I dagsläget säljer han inte mindre än 17 olika modeller av dessa vapen. Frågan är dock om de får importeras till Sverige.. En sund gissning är nog tyvärr nej.

 

Via DudeIWantThat

« Previous Entries

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes